понеділок, 29 січня 2018 р.

Вони полягли тоді, щоб ми жили зараз!

  
«Вони полягли тоді, щоб ми жили зараз!» - під такою назвою у Скала-Подільському Будинку культури пройшов літературно-історичний репортаж до Дня пам’яті Героїв Крут. Цього року  відзначаємо сторіччя цієї трагічної події та вшановуємо людей, які починали жити, їм було по 18-20 років, їм здавалося, що все життя ще попереду і воно буде щасливим і безхмарним… Не судилося. Юнаки, ще, по-суті, діти, неоперені, не обстріляні, не думаючи про смерть чи каліцтво, пішли на захист молодої Української держави, щоб мати змогу  будувати щасливе життя.
    «Солодко і почесно померти за Батьківщину», - ці слова Горація повторив Михайло Грушевський, коли у Києві зустрічали траурну процесію з-під станції Крути, що на Чернігівщині. І сьогодні, через сто років з часу тих трагічних подій, коли жменька студентів виступила проти багатотисячної армії московсько-більшовицького війська, ми віддаємо честь і шану хлопчакам-відчайдухам, які не задумуючись зробили крок у небуття заради існування вільної незалежної самостійної України.
    Науковий  співробітник  Скала-Подільського історично-краєзнавчого музею ім. Мирослава Скала-Старицького Оксана Ундерко  професійно провела репортаж до Дня пам‘яті. Учні Скала-Подільських  шкіл, дорослі жителі селища, що прийшли на захід, з розумінням сприймали  хронологію тих далеких  буремних подій у фото- та відеосупроводі. Пам'ять Героїв Крут вшанували хвилиною мовчання.
    Ведучі заходу Софія Прокоп`юк, Андрій Гриба  та Анатолій Ружицький, представники театру слова при Будинку культури  (керівник Н.Кульчицька), зуміли уже від початку налаштувати присутніх на урочисто-трагічне сприймання репортажу. Учасники ансамблю «Гармонія» (керівник О.Москавлюк) Скала-Подільського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів-ДНЗ»  забезпечили тематичний музичний супровід.
   «Історія має здатність повторюватись. Через сто років ми знову змушені захищати свою землю, свою свободу, свою державність від зазіхань Москви. Знову гинуть діти України, серед них і молоді…» - з болем констатував гість заходу – учасник Майдану і АТО, волонтер, заступник військового комісара Борщівського райвійськкомату Анатолій Дорож.
    О. Василь Германюк запросив усіх до спільної молитви за збереження життя воїнів, закінчення війни та освятив прапори, на яких учні напишуть свої побажання і передадуть з волонтерами на передову для захисників Батьківщини. Нехай воїни знають, що ними пишаються, їх люблять і чекають.
   Пам’ятаймо і шануймо тих, хто творить історію України, хто кладе своє життя на вівтар служіння рідному народу!
                                                                                            Н.Дорож

Немає коментарів:

Дописати коментар